De Man met de Bakkebaarden

deel met je vrienden

Deel met je vrienden

daar drukken

De Man met de Bakkebaarden: Het verhaal

De jonge scriptschrijver Felix van Andel (Maurits van den Berg) en de
doorgewinterde televisie-producent Kistenmakers (Peter Drost) bespreken
een gloednieuwe aflevering van de politieserie BABBERICH & KLEEF:
DE MAN MET DE BAKKEBAARDEN.

In deze aflevering onderzoekt het detectiveduo een reeks moorden in de
wereld van verzamelaars van modeltreintjes. Er ontrolt zich een mysterie
vol spannende achtervolgingen en geheimzinnige ontmoetingen.

Credits

Spel: Maurits van den Berg en Peter Drost & diverse acteurs op film
Tekst: Peter Drost
Concept & Regie: Michael Helmerhorst
Assistent-regisseur & Productieleider: Géraldine Verhoeven
Plotdokter: Phil van Tongeren
Storyboard Graphics: Frits van Hartingsveldt
Kostuums: Carin Eilers
D.O.P. :Jacco van Ree
Camera-Assistent: Armand Nieuwenhuizen
Grip: Sebastiaan de Rooij
Geluid Film: Rob van de Schootbrugge
Montage: Bart Redengius / Wavevideo
Make Up: Margot Bosman
Still Fotografie: Martin Pluimers
Lichtontwerp: Peter van der Hoek
Techniek: Bram van der Hoek
Inspiciënt: Wim Mönnich
Decorbouw: Aart Marcus
Scènefotografie: Barbara Hommes
Geluidsbewerking: Martin Scheffer/MBS studio
Projectietechniek: MTS
Artistieke Leiding: Loek Beumer & Peter Drost

Foto's

Video's

Recensies

Het Theaterparadijs: "Knap staaltje acteerwerk"

Het Parool: "Aanstekelijk vrolijke pastiche"

de Volkskrant: "Zo verslavend als een goede Duise Krimi".

www.theaterparadijs.nl
16 januari 2010
door Julia de Reus

'Zowel voor, op, als achter het filmdoek laten de acteurs een knap staaltje acteerwerk zien'

‘Op zondag 16 januari 2011 vond de première van de familievoorstelling ‘De man met de Bakkebaarden’ plaats. Deze voorstelling is een toneeldetective van toneelgezelschap Beumer en Drost. In een overvol theater ‘de Krakeling’ in Amsterdam begint de voorstelling, iets later dan gepland, met uitzicht over de stad. Een man, Felix van Andel, wil zijn televisiedetective verkopen, een detective over modeltreintjes en een moord, aan een televisieproducent, Kistemakers.

Een televisieserie die vergelijkbaar is met bekende series zoals Baantjer. Met groot gemak schakelen de twee acteurs, Maurits van de Berg en Peter Drost, over naar de daadwerkelijke serie ‘Babberich & Kleef: De man met de Bakkebaarden’. Deze man, met bakkebaarden, is vermoord langs het spoor gevonden. Als rechercheurs Babberich en Kleef gaan kijken op plaats delict vinden ze enkele aanwijzingen en sporen, welke ze verder moeten uitzoeken. Zo gaan ze naar de winkelbediende die in de winkel werkt van de man. Daar komen ze erachter dat het om een modeltreinen verzameling draait en van daaruit ontstaan de wildste achtervolgen, zijn er bijzondere ontmoetingen en ontrafelen zich de vreemdste mysteries. Met behulp van filmprojecties, waarvan het toneelgezelschap in eerdere voorstellingen ook al gebruik maakten, lossen ze de moord op de man met de bakkebaarden op. Filmprojecties waarin onder andere bekende en onbekende acteurs een rol vertolken.
Dat er eerder al gebruik is gemaakt van filmprojecties is duidelijk te zien, de acteurs zijn hier zeer goed op ingespeeld. Zowel voor, op, als achter het filmdoek laten de acteurs een knap staaltje acteerwerk zien, waarbij alles draait om timing en samenwerken. Een voorbeeld hiervan is het wegschuiven van het beeld waarop papieren liggen en vanachter het scherm deze papieren het toneel op worden gegooid. De voorstelling bevat veel woordgrapjes en herkenbare dingen, voor zowel jong als oud. Kortom, een voorstelling die zeker de moeite waard is om met alle familieleden ouder dan 8 jaar heen te gaan!

Parool
19 januari 2010
door Joukje Akveld

'Wilde achtervolgingen in aanstekelijk vrolijke pastiche op de televisiekrimi'

De meeste jeugdtheatergezelschappen zeggen dat ze het kunnen, maar slechts een paar kunnen het echt: theater maken dat net zo boeiend is voor kinderen als voor volwassenen. Toneelschap Beumer & Drost is er zo een. Niet alleen toen Loek Beumer en Peter Drost nog samen op het toneel stonden, maar ook nu de heren sinds enkele jaren ieder hun eigen voorstelling maken.

Beumer is nog tot het eind van de maand naast Servaes Nelissen te zien in het tragikomische Lang zal die Wezen, een stuk met veel glimlachmomenten over een variétéduo dat de houdbaarheidsdatum volt naderen. Het bezorgde Nelissen een nominatie van de Gouden Krekeljeugdtheaterjury voor meest indrukwekkende podiumprestatie.

Dit weekend was de première van de andere B&D-productie van dit seizoen, De man met de bakkebaarden. Met Maurtis van den Berg borduurt Drost voort op eerdere successen als: Ingeblikt, Dick Bos en Ganzenbord: beeldend theater met filmische interventies in een vindrijke regie van Michael Helmerhorst.

Deze keer is het een vrolijke pastiche op de televisiekrimi, waarin de detectives Babberich en Kleef te maken krijgen met een reeks moorden in de wereld van modeltreintjes. Aanleiding tot wilde achtervolgingen, intimiderende verhoorpraktijken en minutieus sporenonderzoek, vergezeld van een aanstekelijke hoeveelheid grappen.

Met pruik en bril is Drost de vaderlijke betweter die met nasale stem droge zinnetjes debiteert als:”Dat klinkt plausibel en ook aannemelijk”. Naast hem is Van den Berg in leren jack de jonge partner die niet alleen over de snellere benen, maar ook over het ware speurdersbrein beschikt.

Behendig zappen acteurs tussen scènes voor, achter en op het doek waarop in razend tempo filmpjes en geanimeerde tekeningen worden geprojecteerd.

Eerlijk is eerlijk: na drie voorstellingen waarin theaterspel en filmprojecties samenkomen, is het nieuwe er wel vanaf, maar feit blijft dat Helmerhorst zijn spel met de verschillende disciplines op hoog niveau speelt. En verrassingen zijn er ook dit keer genoeg: het speelgoedautootje dat zomaar wegrijdt, de komische parodie op de televisiewereld en Drost die misschien wel meer dan ooit technische bekwaamheid paart aan virtuoos spel.

de Volkskrant

13 april 2011
door Annette Embrechts

'zo verslavend als een goede Duitse Krimi'

Geïnspireerd door “detectives” is de knap gemaakte voorstelling “De Man met de Bakkebaarden” (8+) van Beumer & Drost.

Maurits van den Berg en Peter Drost wisselen razendsnel van rol en scène. Eerst spelen ze de afspraak van een zenuwachtige scriptschrijver die zijn detective komt pitchen bij een blasé televisiebaas. Daarna stappen ze, met behulp van filmdoek en schaduwtheater, deze speurdersserie in. Terwijl ze een serie moorden onderzoeken in de wereld van modeltreinverzamelaars, nemen ze alle bekende detectiveclichés op de hak. Van het haantjesgedrag op de plaats van delict en de onderlinge hiërarchie, tot de vingerafdrukken op het bewijsmateriaal.

Regisseur Michael Helmerhorst houdt de vaart erin, door scènes snel te versnijden tot grappige achtervolgingen. “De Man met de Bakkebaarden”, is daarmee net zo verslavend als een goede Duitse Krimi.

Speellijst

De theatertournee voor deze voorstelling is voltooid.

Deel met je vrienden

Moord op de Wega

Nieuwsbrief

Vul hieronder je e-mailadres in en wees als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws.