Serie Theaterles Thuis: Over zintuigen en herinneringen

“Hoe beter je je zintuigen gebruikt, hoe meer je je hersenen stimuleert”

Heb je met je gezin onze theatervoorstelling Reis om de wereld in 80 dagen bezocht? Nu alle kinderen noodgedwongen thuiszitten, hun huiswerk en alle klusjes in huis af hebben, bieden we je de Plug & Play behorend bij deze voorstelling aan. Een korte les die op scholen is vertoond over wat je zintuigen betekenen als het gaat om herinneringen. Het geeft stof tot nadenken, tot discussie en heeft een paar leuke opdrachten om samen of zelfstandig te maken. Wil je de voorstelling nog graag zien? Dat kan. Binnenkort vind je onze Reis om de wereld in 80 dagen online, op onze website! Nog even geduld.

Het educatiefilmpje open je HIER

Reporter Lieske zoekt uit wat je zintuigen betekenen als het gaat om herinneringen.

 

 

 

 

 

Het boek van Jules Verne ‘Reis om de wereld in 80 dagen’ dat hij in 1873 schreef.

 

Onze reporter vraagt zich af hoe het kan dat wanneer je iets ruikt, hoort, ziet, voelt of proeft je een herinnering krijgt. Ze bezoekt hiervoor neuroloog Barend van Kooten, gespecialiseerd in het effectieve brein: over de focus van het bewuste en de creativiteit van het onbewuste. Hij legt uit dat wij onze zintuigen gebruiken om ervaringen op te slaan. De neuroloog vertelt op welke plek in ons brein ze worden opgeslagen en hoe ze als herinnering ook weer naar boven komen via onze zintuigen. De reuk is in de eerste 10 jaar van ons leven ons krachtigste zintuig als het aankomt op het oproepen van herinneringen omdat er een emotie aan gekoppeld is. Van Kooten: “Hoe beter je je zintuigen gebruikt, hoe meer je je hersenen stimuleert. Het opdoen van zo veel mogelijk ervaringen, van nieuwe dingen ontdekken, geeft je kennis en leert je de wereld te begrijpen.”

Over Reis om de wereld in 80 dagen (8+)

 Zeer vrijelijk naar Jules Verne. Met treinen, koetsen, boten, een olifant en een ijszeiler in korte tijd de wereld rond. In 1873 schreef Jules Verne het wereldberoemde avonturenverhaal De reis om de wereld in 80 dagen. Een ongelooflijke, en zeker in die tijd, bijna niet te volbrengen reis. Dit literaire werk vormde een grote inspiratiebron voor de theatervoorstelling. Het letterlijk verbeelden van het verhaal zou voor Toneelschap Beumer & Drost geen uitdaging betekenen. Veel interessanter leek het ons om de metaforen uit het verhaal als uitgangspunt te nemen: loyaliteit, vriendschap en verlangen.

De anekdote is gewijzigd in een eigen verhaal:

Reporter Lieske in gesprek met Dr. Barend van Kooten, neuroloog.

 

Op een plek ‘elders’ plamuren en schilderen de personages in de voorstelling beroepsmatig een oneindige muur. De voortdurend door het boek opgeroepen herinneringen aan hun verleden worden steeds levendiger en de heimwee slaat genadeloos toe. Het lijkt onmogelijk om naar huis terug te keren. Net als in het boek zou dit een ongelooflijke en bijna niet te volbrengen reis voor hen betekenen.

 

 

 

Theater. Een ervaring die leert anders naar dingen te kijken.

Theater verwondert, maakt nieuwsgierig en daagt leerlingen uit een creatieve, onderzoekende houding te ontwikkelen. Beumer & Drost beoogt met zijn producties kinderen een ervaring mee te geven die hen bij blijft. Een ervaring die niet stuurt maar prikkelt, verrast en leert om anders naar dingen te kijken.

Welk orgaan stuurt je zintuigen aan?

Thema

In de theatervoorstelling komen thema’s als vriendschap, loyaliteit, verlangen en heimwee aan de orde en daarbij het menselijk gedrag. Alledaagse misverstanden kunnen hilarisch en tegelijk pijnlijk zijn. En zo herkenbaar. Met een geestige kwinkslag komen allerlei thema’s ter sprake op een poëtische en beeldende manier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Deel met je vrienden

PLAN B**