Hansa!: Het verhaal
HANSA! is een voorstelling met filmische vergezichten waarin op muzikale wijze de geschiedenis van het Hanzeverbond feestelijk wordt belicht in de stijl van Asterix en Obelix gemengd met Charles Dickens…
Een ingedut stadje schrikt wakker als er een internationale wedstrijd wordt uitgeschreven: wie mag zich Hanzestad van het jaar noemen? De burgemeester ruikt aanzien en vooruitgang. De middenstand ruikt vooral handel. Men vraagt Vader om advies, hij weet alles van geschiedenis. Volgens Vader, die met Dochter in een afgelegen molen woont, resten er van de Hanzetijd wat oude munten en de mythe dat er op de bodem van de afgesloten rivierarm een Koggeschip moet liggen.
Op de dag van de wedstrijd geschiedt er iets wonderbaarlijks. Iets waar men nog lang over zal napraten……
Credits
Artistiek Leider: Peter Drost
Regisseur: Michael Helmerhorst
Co-Auteur: Arie Kant
Div. Rollen: Peter Drost, Manon Nieuweboer
Vader: Vastert van Aardenne
Dochter: Britte Lagcher
Componist: Kees van der Vooren
Kostuums: Carin Eilers
Decorontwerper: Laura de Josselin de Jong
Lichtontwerp/Techniek: Dirk Houthoff
Geluid: Thijs Wijnands
Educatie (stage): Jules van Rijn
D.O.P (camera/video): Henk Haselager
Publiciteit: Saskia de Ruiter
Assistent Regisseur: Géraldine Verhoeven
Zakelijk & Productie Leider: Géraldine Verhoeven
Recensies
de Stentor
Recensie: Hansa!
Gezien: 15/9 Deventer
Door: Loek van Voorst
‘Geestige geschiedvervalsing in fantasierijke familievoorstelling’
“De kogge, het containerschip van de middeleeuwen”. Vader, klusjesman bij uitstek, kan het niet vaak genoeg zeggen. “Hansa” van Toneelschap Beumer & Drost gaat over het Hanzeverbond en heeft een educatieve insteek. Dus: in de herhaling ligt de kracht. “Hanzebond” wordt ook nog uitgelegd en “mythe”. Maar, dan heb je het wel gehad.
De voorstelling moet daarnaast vooral ook amuseren en boeien. Daarom wordt het kleine Hanzestadje aan de Hankel met een paar huizen rond een kerk op sleeptouw genomen door een fanatieke vrouwelijke burgemeester. Doel: Hankelvoort moet verkozen worden tot Hanzestad van de eeuw. Vader (Vastert van Aardenne) mag het allemaal oplossen. Creatieve Dochter (Britte Lagcher) helpt hem.
Beumer & Drost heeft zich in Hanzestad Deventer gevestigd. “Hansa” viert vandaag haar première. De sterk vertelde intro wordt opgeleukt met een stadsmaquette. Met de komst van twee geesten (verdronken koggenmatrozen) komt er vaart en handeling. Peter Drost en Manon Nieuweboer spelen alle ten tonele verschijnende bezoekers. Vooral de herkenbare tics van de burgemeester en de gechargeerde en licht geschmierde bezetenheid van de dirigent werken perfect. Leul om in de filmische decorsetting de heren van ex-toneelgroep “Het Volk” als notabelen te zien verschijnen. Het Zutphens Mannenkoor loopt op en af. Het decor biedt allerlei spelcadeautjes: verrassende in- en uitgangen, lopende banden, vallende voorwerpen. Vader lijkt van alle kanten tegelijkertijd het toneel op te kunnen lopen. De acteurs kunnen hun spelplezier de vrije loop laten. De timing bij alle “decorgrapjes” is voortreffelijk.
Een hoogtepunt is zeker de filmische lancering uit de rivier van de verzonken Kogge, gevolgd door de dromerige vaart langs de bovenrand van het decor achter een mini-Vader op zijn fietsje, waaraan een hardboard koggenscheepje.
Hansa is een aantrekkelijke familievoorstelling. Beslist boven de acht jaar.
de Stentor
Interview met: Peter Drost
Door: René Vorderman
‘Spannend verhaal over historie Hanzeverbond’
Bij namen als de Koekstad, de Pepperbusstad en de Mosterdstad zal bijna iedereen weten om welke stad het gaat. Maar Hankelvoort, ooit van gehoord? Het is net als de drie steden in de eerste zin een Hanzestad, maar dan een fictieve. Het miniplaatsje wordt in het theaterstuk Hansa! van Peter Drost (54) uitgeroepen tot “Hanzestad van de eeuw”.
Theatermaker en acteur Drost woonde en werkte jaren in Amsterdam, maar woont sinds vier jaar in Deventer. Zijn voorstelling Padvinders sloeg vorig jaar zomer aan op het Terschellingse festival Oerol en bij lanfgoed De Haare in Olst. Ouders en kinderen reisden massaal naar de openluchtvoorstelling.
Nu gaat hij met zijn toneelgezelschap op tournee door het land met Hansa!, waarin de geschiedenis van het Hanzestadverbond wordt belicht. Dit alles op muzikale en ludieke wijze, en vooral niet op waarheid gebaseerd. “Het berust met name op aannames”, lacht Drost. “Een stukje geschiedvervalsing.” Drost heeft de voorstelling speciaal geschreven voor het oosten van het land.
De burgermeester van Hankelvoort is een ambitieuze dame, die graag eens bij een grotere gemeente aan het werk wil. De wedstrijd “Hanzestad van de eeuw” ziet zij als een uitgelezen mogelijkheid haar stad en zichzelf te profileren. Maar Hankelvoort is zó klein dat de plaats niet serieus wordt genomen door de concurrenten Koekstad, Peperbusstad en Mosterdstad.
Maar er gebeurdt iets wonderlijks waardoor “het kleine broertje” toch met de eer aan de haal gaat. In Hankelvoort woont een meisje genaamd Dochter. Zij is paranormaal begaafd, en kan niet lopen. Een koggeschip dat eeuwen geleden in Hankelvoort gezonken is, brengt zij aan het vliegen. Het schip zweeft boven het centrale plein in de Koekstad, waar de manifestatie “Hanzestad van de eeuw” plaats heeft. Hankelvoort wordt op slag uitgeroepen tot winnaar. En prompt kan Dochter lopen. Tot vreugde van haar vader, genaamd Vader.
Drost schaart Hansa! onder de noemer familietheater. Hij koppelt een lespakket voor basischolen aan de voorstelling. Op ludieke wijze worden kinderen daarbij ingeleid in de geschiedenis van de Hanzesteden. Waarbij Drost hoopt dat hun interesse wordt aangewakkerd in het échte verhaal. “We willen geen droge les aanbieden, maar een spannend verhaal vertellen, dat de fantasie aanwakkert. Het is een service voor scholen. Het fenomeen Hanzestad is zo typisch iets van deze streek.”
De tour van Hansa! duurt van 11 september tot en met 3 november. Zondag 15 september is de première in de Deventer Schouwburg. ” Wij willen graag het familietheater van het oosten worden”, zegt Drost. “Als theatermaker wil ik iets doen met de regio waar ik woon.” Daar blijft het niet bij, want Drost is ambitieus. Hij wil ook Duitsland veroveren. “Ik ben een dagje ouder, maar mijn passie voor theater is onverminderd groot. Ik wil zo veel mogelijk spelen.”