Het Ding

deel met je vrienden

Deel met je vrienden

daar drukken

Het Ding: Het verhaal

“Aan iedereen zit wel een Dingetje los”

***** (vijf sterren) Leeuwarder Courant:
“Peter Drost speelt zowel de zoekende zoon als de psychiater en hij doet dat weergaloos.”

Een filmische theatervoorstelling die kijkt als een spannende serie, iets waar Beumer & Drost het patent op heeft. We volgen een reeks gesprekken tussen de heer P. (Peter Drost) en zijn psychiater.

P. is op zoek naar zijn zoekgeraakte vader; een uitvinder, een wetenschapper, een musicus en een spion tegelijk. Die vader lijkt echter alleen in zijn rijke fantasie te bestaan. We maken een filmische reis door de gedachten van P. Filmbeelden en muziek buitelen over elkaar heen. Zijn hersenspinsels komen kleurrijk tot leven. Acteren op film en toneel vloeien in elkaar over. De heer P. loopt de film in en uit. Het gebeurt voor je ogen. Magisch. Dat is het ding in Het Ding.

Filmtheater van de aller, allerbovenste plank voor iedereen vanaf 8 jaar. Vanaf september ’21 in de theaters (en 34x als schoolvoorstelling in Nederland en Vlaanderen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De pers over Peter & Drost:

Wat een gerijpt vakmanschap! Wat een doordacht en verrukkelijk gebruik van moderne technieken bij enkele liefdevolle knipogen naar de vergeelde stripwereld van detective Dick Bos (‘pak aan schavuit’).’
AD

‘hilarische satire op reality shows.’
De Volkskrant

Peter Drost speelt een geweldige dubbelrol als de trefzekere Dick Bos en diens ploeterende tekenaar.’
Vrij Nederland

‘Ingeblikt is zeer komisch, ongelooflijk inventief theater.’
Het Parool

‘De ingenieuze montage van oude filmfragmenten en de manier waarop de twee mannen daarin opduiken is niet alleen een ode aan de moderne digitale filmtechnieken, ook een voorbeeld van de manier waarop met film kan worden gemanipuleerd.’
De Volkskrant

Credits

Regie: Michael Helmerhorst
Spel en tekst: Peter Drost
Dramaturgie: Geraldine Verhoeven
Camera, video-montage: Henk Haselager
Animaties: Sjeng Schupp
Geluidsmontages: Mattie Poels
Nasynchronisatie: Rob van der Schootbrugge
Set-assistent: Daan Haselager
Studio: Head Q Virtual & Post/ Peter Stoel
Rekwisieten: Aart Marcus
Kostuums: Dorien de Jonge
Posterontwerp: Henk Haselager
PR & Marketing: Afke Pricker

Foto's

Recensies

LEEUWARDER COURANT 

Door: Gooitsen Eenling
Gezien in Theater Sneek op 19 februari 2022

Fantasie en magie spelen hoofdrol *****

Niek, een van de jongste theaterbezoekers, kwam zaterdagavond met zijn moeder mee naar Het Ding. Hij bezocht twee keer eerder met plezier het theater en was nu ook weer heel benieuwd. Hij zag het volgende verhaal: P. is in Het Ding op zoek naar zijn vader, zijn hele leven lang al. Hij, als zoon van een uitvinder, spion en musicus, heeft deze bijzondere man maar één keer kort ontmoet maar de herinneringen zijn daarbij vervaagd. Of bestaat de vader alleen maar in de kleurrijke fantasie van P.?

Met hulp van een psychiater probeert hij het beeld van zijn vader scherp te krijgen.

In deze intieme voorstelling voor toeschouwers vanaf 8 jaar, spelen fantasie en magie een hoofdrol. Het kind in iedere toeschouwer wordt speels tot leven gewekt. Zonder dat het verhaal ook maar ergens kinderachtig wordt.

Peter Drost speelt zowel de zoekende zoon als de psychiater en hij doet dat weergaloos. Alleen al de timing die bij deze voorstelling cruciaal is, hanteert hij uitermate vakkundig. De psychiater bevindt zich op film. P. komt soms in de film voor maar meestal live, voor het doek. Film en toneel vloeien in elkaar over.

Met dat gegeven worden ook prachtige trucs uitgehaald: de psychiater overhandigt bijvoorbeeld een kop koffie aan P. die voor het filmdoek staat. Hoe dat kan? Peter Drost geeft na de voorstelling geduldig uitleg en de verbazing wordt alleen maar groter. Zo werkt magie dus!

De makers hebben hun verbeelding vrijuit laten stromen. We zien een spelletjesprogramma Zoek uw vader waarbij P. er niet in slaagt zijn echte vader te vinden. Even later horen we een rap waarin de psychiater ons op het hart bindt dat er aan iedereen wel ‘een dingetje los zit’.

Gelaagde humor alom.

Niek had een topavond vertelde hij na afloop. En het mooiste vond hij toch de rol van de psychiater die zelf natuurlijk ook niet helemaal ‘normaal’ was. En via Niek dus hier een oproep aan alle (groot)ouders met kinderen: ga naar deze topvoorstelling, het verrijkt je leven.

THEATERKRANT

Door Henri Drost – 10 oktober 2021

Een man op zoek naar zijn vader, dat is het uitgangspunt van Het ding van Toneelschap Beumer & Drost. Die man is de zoon van een muzikant en uitvinder, maar zijn hele jeugd is niet meer dan een pakketje met een vraagteken, dat bovendien nooit is bezorgd. ‘Ik loop achter de feiten aan’, beseft hij, maar echt behulpzaam is men in het postkantoor niet bepaald.

De voorstelling begint met een spectaculaire achtervolgingsscène, met als opzwepende soundtrack ‘Smack My Bitch Up’ van The Prodigy, en schakelt dan razendsnel naar de spreekkamer van een psychiater. Een psychiater die later in de voorstelling op kalme toon aan het publiek uitlegt dat er aan iedereen wel een steekje loszit. Echt luisteren naar zijn patiënt doet deze psychiater overigens niet, hij tekent poppetjes die op ingenieuze wijze tot leven komen op het projectiescherm en zich vervolgens vrolijk met de handeling bemoeien.

Ondertussen belandt zijn patiënt in het ene spelletjesprogramma na het andere. In ‘Zoek uw vader’ mag hij aan vijf kandidaten vragen stellen, even later klinken de geluiden van Lingo als hij op zoek is naar het woord ‘vader’. Een microfilm met daarop alle uitvindingen verstopt in het frame van een fiets moet vervolgens de grens over gefietst worden. Niet elke uitvinding is even geslaagd, sommige ronduit flauw (‘een eenwieler reduceert het aantal lekke banden met vijftig procent’), maar de allermooiste uitvinding blijkt de theremin te zijn: je bespeelt het met je handen zonder iets aan te raken..

Speellijst


Deel met je vrienden

PLAN B**