De reis naar de voorstelling

De makers van Beumer & Drost zijn hun tocht naar de theatervoorstelling Reis om de wereld in 80 dagen gestart. Waarmee word je komend seizoen verrast?

Theaterseizoen 2019-2020
Regie: Michael Helmerhorst
Spel: Peter Drost en Paul R. Kooij
Première: 24 november 2019 | Deventer Schouwburg
Tournee: t/m 23 maart 2020 Nederland en België (inclusief schoolvoorstellingen)

Wat willen we als makers vertellen met deze voorstelling?

In eerste instantie werden we getriggerd door de uitstekende vertaling van Vernes Reis om de wereld in 80 dagen. De anekdote van dit literaire werk over de weddenschap van een de Engelse gentleman Phinias Fogg om in 80 dagen de wereld rond te reizen roept theatrale beelden op. De strijd met de tijd en de subtiele en de vluchtige confrontatie met de verschillende landen en culturen leken ons interessante en ook actueel relevante gegevens. Loyaliteit, vriendschap, flexibiliteit en vooroordelen; het komt allemaal langs op een niet nadrukkelijke manier. Met een dubbel onverwacht einde: Fogg lijkt een dag te laat aan te komen – en dus te verliezen – maar wint toch door de verschillende tijdzones. En dan is zijn hart ook nog eens ontgrendeld door de vrouw die hij van de brandstapel heeft gered.

Toch zou het letterlijk verbeelden van het boek geen Beumer & Drostiaanse uitdaging betekenen. Veel interessanter leek het ons om de metaforische betekenis als uitgangspunt te nemen: de multiculturele samenleving binnen één stad is al een reis om de wereld. Dan stuiten we uiteraard op de huidige politiek maatschappelijke worstelingen. En dan stuiten we op wat wij het meest interessant vinden: menselijk gedrag. Alledaagse misverstanden kunnen hilarisch en pijnlijk tegelijk zijn. En zo herkenbaar. De kracht van Beumer & Drost is het onder de loep nemen van misverstanden en gedrag.  Met een geestige kwinkslag komen zo allerlei thema’s ter sprake op een poëtische en beeldende manier.

De anekdote is daarom gewijzigd in een eigen verhaal: De succes-multiculti-wijkKoekenberg initieert een immense muurschildering met de titel: ‘De reis om de wereld in 80 dagen’. Reizend leer je tenslotte andere culturen kennen en respecteren. Het comité, met de opdracht om de blinde muur in de kleurrijke buurt aan te pakken, laat echter de ene na de andere organisatorische steek vallen. Twee huisschilders krijgen daags voor de onthulling de schilderklus in de schoot geworpen.

Hoe ontstond de samenwerking met Paul R. Kooij?

Peter en Paul kennen elkaar natuurlijk uit het veld maar werkten voor het eerst samen in het grote spektakel Het Pauperparadijs en in de theatervoorstelling Fifa Blatter. Beiden verbaal virtuoze acteurs die  ook hun lichaamstaal volledig in de strijd gooien. Beiden met veel gevoel voor hun omgeving en een scherpe blik. Beiden opgegroeid in Utrecht Zuilen. Deze twee samen op het toneel levert altijd een verrassend bombardement op van slinkse spelingangen en uitdagingen. Een feest dus.

Combinatie met filmbeelden?

Omdat Peter Drost al sinds 2004 samen met Michael Helmerhorst filmische middelen inzet, wordt dit stijlmiddel een expertise. Het is ontstaan door het gigantische filmarchief van Michael Helmerhorst met de meest uiteenlopende films. Archiefbeelden, oude speelfilms en documentaires. Vraag hem een regenachtige zondagmiddag in Londen, 1968, en hij haalt het voor je tevoorschijn. Met Ingeblikt maakten we een verhaal om archiefbeelden heen en konden we Peter in gesprek laten gaan met Michael Caine.  Maar film wordt nooit op dezelfde manier ingezet en de zoektocht naar variaties en verrassingen levert een extra laag op in de producties. Ditmaal is vooral het wachten voor een witte muur op de ontwerpschetsen die zijn zoekgeraakt, een kans om de buurtbewoners in projectie de revue te laten passeren.

Wat gaan we zien?

We zien twee schilders van DROKO een blinde muur in een multiculturele wijk witten. Het misverstand over de opdracht van de ambtenaren is de ludieke leidraad van de handeling. Moet de muur GEschilderd of BEschilderd? Zowel de schilders als de twee ambtenaren (uiteraard dubbelrollen) worstelen met de invulling en uitvoering van de opdracht: de reis om de wereld….Natuurlijk bemoeit de hele buurt zich ermee.

Wat is het unieke of bijzondere aan deze voorstelling?

Alles natuurlijk! We maken oorspronkelijk materiaal en het theater ontstaat vanuit de rijkdom aan gegevens. Nooit eerder gezien want hier en nu bedacht vanuit een schat aan acteer- en theaterervaring.

Welk vakgebied willen we uitlichten?

Voor ons is verbeeldingskracht het centrale thema.


Deel met je vrienden
reis-om-de-wereld-in-80-dagen

Reis om de wereld in 80 dagen

Nieuwsbrief

Vul hieronder je e-mailadres in en wees als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws.