Erik of het Klein Insectenboek: Het verhaal
In de zomer van 2015 speelde Peter Drost zijn succesvolle theatersolo “Erik of het klein insectenboek” in verscheidene openluchttheaters. In het najaar volgt een toernee door Vlaanderen.
Drost maakte de familievoorstelling in 1992 in de regie van Henk van Ulsen met muziek van Fay Lovsky. De voorstelling bleek een groot succes tot in Canada aan toe. Verscheidene malen is de voorstelling hernomen. In 2013, het Bomans-jaar, bracht “Nederland Leest” een speciale uitgave van Erik of het klein insectenboek uit. In deze periode was de voorstelling in vele Nederlandse en Vlaamse theaters te zien.
Verhaal
In 1940 schreef Godfried Bomans Erik of het klein insectenboek. Een verhaal over de droom van de tienjarige jongen Erik Pinksterblom. Aan de vooravond van een repetitie op school over Solm’s klein insectenboek ligt Erik te kijken naar zijn lievelingsschilderij dat boven zijn bed hangt: de Wollewei. Terwijl hij zich voorstelt hoe heerlijk het moet zijn om daar te wonen, komt het schilderij tot leven. Erik wordt heel klein en met een reuzenzwaai komt hij in het gras op het schilderij terecht. Het krioelt er van de insecten, die dezelfde goede en slechte eigenschappen hebben als mensen. In zijn eentje brengt Peter Drost de 24 karakters in de vreemde droom van Erik Pinksterblom op bijzondere wijze tot leven bij het publiek.
Credits
Spel: Peter Drost
Tekstbewerking: Tom Sijtsma
Regie: Henk van Ulsen(1929-2009)
Assistent Regisseur: Géraldine Verhoeven
Muziek: Fay Lovsky
Toneelbeeld: Tom Schenk
Lichtontwerp: Henry van Niel
Techniek: Dirk Houthoff
Bediening parachute: Wim Mönnich/Jordy Boggia
Assistent vormgeving: Dorine van IJsseldijk
Grafische vormgeving: Robin Vogel
Zakelijke & productieleiding: Géraldine Verhoeven
PR & Marketing: Afke Pricker
Recensies
NRC: “Erik is een overtuigend pleidooi voor een theatervorm die we nog maar weinig te zien krijgen”.
De Groene Amsterdammer: “Deze voorstelling kan slechts in superlatieven worden beschreven: geestig, briljant van timing, muzikaal, tragisch, ontroerend, altijd spannend.” “Het acteren van Peter Drost is absoluut hogeschool. Een Oscar voor die jongen!”
De Telegraaf: “Wondermooi theater…; het voortreffelijke spel, de goede regie en het inventieve decor voegen nu eens wél een dimensie toe aan het oorspronkelijke verhaal. Kinderen wordt aangeraden hun ouders mee te nemen, dan zien die ook weer eens wat goeds.”
De Volkskrant:
‘De acteur Peter Drost weet in zijn eentje de magie van die vreemde droom met meesterschap tot leven te wekken’